Almanya’da orta sınıf eriyor

Almanya’da orta sınıf eriyor

Almanya`da orta kesimde gelecek kaygısı artış kaydediyor. Araştırmaya göre orta gelirliler fakir sınıfına düşmekten korkuyor ve konumlarını tehdit eden gelişmelere karşı büyük hassasiyet gösteriyorlar. Uzmanlara göre bu durum yabancı

Uzmanlar statü kaybına toplumdaki başka grupların gerekçe gösterilmeye başlanması halinde bunun toplumda istikrarsızlık yaratabileceği uyarısında bulunuyorlar.


ASAM

Avrupa’nın en büyük ekonomisi Almanya’da orta sınıf küçülürken, zengin ile yoksul arasında uçurum büyüyor, yoksullar daha da fakirleşiyor. Orta sınıf konumlarını tehdit eden gelişmelere karşı artık daha hassas.

Alman Ekonomik Araştırmalar Enstitüsü’nün araştırmasına göre Almanya’da yoksulların oranı yüzde 18’den 21,7’ye yükseldi. Yoksulların sayısı yalnızca artmakla kalmadı aynı zamanda yoksullar daha da fakirleşti. 2000 yılında yoksul sınıfına giren kişiler ortalama 680 euro gelire sahipken, 2008 yılında bu rakam 645 euroya düştü.

Zenginlerin geliri arttı

Almanya’da zenginlerin sayısı da giderek artıyor. Araştırma zengin kesimin ortalama gelirinin 2569 eurodan 2672 euroya yükseldiğini kaydediyor. Alman nüfusunda zengin sınıfına girenlerin oranı yüzde 15,6’dan 16,8’e çıkarak hafif bir artış gösterdi. Yaşanan son ekonomik ve mali kriz öncesinde, 2008 yılında zengin kesimin oranı yüzde 18,8’e kadar yükselmişti.

Orta sınıf eriyor

Almanya`da aylık 860 euro ile1844 euro arasında gelire sahip olanlar orta sınıf kategorisinde değerlendiriliyor. DIW`ye göre bu kesimin oranı yüzde 64’den yüzde 60’a geriledi. Buna karşılık orta kesimin 2000 yılından bu yana aylık gelir ortalaması 1287’den 1311 euroya yükseldi.

Fakirleşme korkusu

Alman Ekonomik Araştırmalar Enstitüsü orta kesimde gelecek kaygısının da arttığını kaydediyor. Araştırmaya göre orta gelirliler fakir sınıfına düşmekten korkuyor ve konumlarını tehdit eden gelişmelere karşı büyük hassasiyet gösteriyorlar. Uzmanlara göre bu durum yabancı düşmanlığının artması tehlikesini de doğuruyor.

DIW uzmanları güçlü bir orta sınıfın toplumun istikrarı için önemli olduğunu vurguluyor. Uzmanlar, orta sınıfın toplumdaki konumunu mal varlığı ile değil sahip olduğu gelirle değerlendirdiğini ve statü kaybına toplumdaki başka gruplar gerekçe gösterilmeye başlanması halinde bunun toplumda istikrarsızlık yaratabileceği uyarısında bulunuyorlar.

Alman hükümetine eleştiriler

Araştırmanın kaygı verici sonuçları, gözleri Alman Hükümeti`nin sosyal ödemelere kısıntı getiren tasarruf planlarına çevirdi. Yüksek borçlanma nedeniyle hükümet, 2015 yılına kadar 80 milyar euroluk tasarrufa gitmeyi hedefliyor. İşsizlik parası alanların emeklilik sigortası ödemelerinin askıya alınması, işsizlerin ebeveyn parası hakkının kaldırılması gibi tasarruf önlemlerinin, toplumdaki fakirliği daha da arttıracağı eleştirileri yöneltiliyor.

Araştırma sonuçları ışığında hükümeti eleştiren Sosyal Dayanışma ve Yardımlaşma Birliği VdK, tasarruf paketi planlarının durdurulmasını istedi. Birlik Başkanı Ulrike Mascher, “fakirlerin yükünü arttırıp, refah içinde yaşayanların korunmasının haksızlık olduğunu” söyledi.

Alman Sendikalar Birliği (DGB) de işsizlere yapılan yardımdan tasarruf yapmak yerine yüksek gelire ve mal varlığına sahip kişilerden daha fazla vergi alınmasını talep etti.

Araştırmayı değerlendiren muhalefet partileri de hükümetin tasarruf planlarına tepkili. Birlik 90 Yeşiller Partisi Eşbaşkanı Cem Özdemir hükümeti, toplumda fakirle zengin arasındaki uçurumu körüklemekle suçlarken, Sol Partili Milletvekili Matthias Birkwald zenginlerden daha fazla vergi alınmasını istedi.

Merkel hükümeti kararlı

Alman hükümeti ise tüm tepkilere rağmen tasarruf hedeflerinden vazgeçmek istemiyor. Hükümetin koalisyon ortaklarından Hrıstiyan Sosyal Birlik Partili (CSU) Hans Peter Friedrich araştırma sonuçlarını “kaygı verici” olarak değerlendirdi ancak tasarruf önlemlerinin ön görüldüğü gibi uygulanacağını vurguladı. (ASAM)

 



Yapay zeka finans sektöründe izlerini artırıyor

Yapay zeka teknolojisi finans sektörünün geleceğini belirlerken yasal düzenlemelerden hayata geçen uygulamalara kadar çok sayıda yenilik hem sektöre hem de son kullanıcıya fayda sağlıyor.

Teknoloji

Yapay zeka tabanlı sohbet robotları e-ticarette memnuniyeti artırıyor

E-ticaret platformlarında etkin şekilde kullanılan ve geçen yıl 5,39 milyar dolar pazar büyüklüğüne ulaşan yapay zeka tabanlı chatbotlar, 7 gün 24 saat e-ticaret kullanıcılarının sorularını yanıtladı.

Teknoloji

Milli uydu İMECE uzaydaki birinci yılını tamamladı

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Türkiye’nin ilk yüksek çözünürlüklü yerli ve milli gözlem uydusu İMECE'nin uzaydaki birinci yılını tamamladığını duyurdu.

Teknoloji

Türk savunma sanayisi 10 yıla 13 havacılık motoru sığdırdı

Türkiye'nin havacılık motorlarında lider şirketi TUSAŞ Motor Sanayii AŞ (TEI), yaklaşık 10 yıllık dönemde 12 milli, 1 yerli olmak üzere 13 motora imza attı.

Teknoloji

AVRASYA BİR VAKFI BİLİM TEKNOLOJİ DERNEĞİ KONFERANSI (27 NİSAN 2024)

Üst düzey isim İstanbul'da dünyaya duyurdu! Hamas'tan İsrail'e tarihi çağrı

İlham Aliyev: Fransa, Hindistan ve Yunanistan, Ermenistan'ı silahlandırıyor

Cumhurbaşkanı Erdoğan, İsrail ile ticaret tartışmalarına noktayı koydu: O iş bitti

ABD Başkanı Biden, İsrail ve Ukrayna'yı kapsayan 95 milyar dolarlık yardım paketini imzaladı

İsrail'in "konforlu mağduriyeti"

Meteoroloji'den 44 ile toz taşınımı uyarısı! Göz gözü görmeyecek

Yapay zeka finans sektöründe izlerini artırıyor

ABD'nin Suriye'deki üssüne kamikaze İHA ve roket saldırısı düzenlendi

Zelenski: ABD yardımı, Ukrayna'nın ikinci Afganistan olmayacağının sinyalini verecek

Türkiye fırtınaya teslim! Çatılar uçtu, minareler devrildi

Netanyahu: Hamas'a yakında acı verici darbeler indireceğiz

Yapay zeka tabanlı sohbet robotları e-ticarette memnuniyeti artırıyor

AB zirvesinde Türkiye'ye ilişkin sonuç bildirisinde Kıbrıs vurgusu

Rus basınında Gazze savaşı: "Biden yönetimi Tahran'a karşı kendi ekonomik tedbirlerini hazırlıyor"

Genellikle erkeklerde görülen akciğer kanseri kadınlarda artışa geçti! İşte en önemli sebebi

Bakan Bolat'tan fahiş fiyat açıklaması: Rekabet kanununda değişiklik yapılacak

Dubai'de yaşanan sel sonrası bulut tohumlama yöntemi tartışılıyor

Rusya'nın haftalardır düzenlediği en ölümcül saldırı | Can kaybı 18'e çıktı

İsrail, Lübnan'ın güney bölgelerini fosfor bombasıyla vurdu

AB liderleri İsrail'e saldırısı nedeniyle İran'a yaptırım kararı aldı

Yunan bakandan çarpıcı itiraf! Yerli savunma hamlelerine büyük övgü: Türkiye bizden çok ileride!

İsrail'in İran'ın nükleer tesislerini vurmasından endişe ediliyor

MHP lideri Bahçeli: Yeni bir dünya savaşı cinayettir

Vücutta kolay morarma o hastalığın habercisi olabilir!

Milli uydu İMECE uzaydaki birinci yılını tamamladı

Sıcaklıklar 30 derecenin üzerine çıkacak (Bu hafta hava nasıl olacak?)

TBMM açılıyor: Gündemde kripto para düzenlemesi var

Yerel seçim dünya medyasında: İstanbul 'büyük ödül', muhalefeti bekleyen tehlike

Avrupa bu itiraf ile çalkalanıyor... Polonya Başbakanı Tusk'tan savaş uyarısı: Hazır değiliz!

Yükleniyor